SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Şase muncitori români din Libia au fost aduşi joi în România

Şase muncitori români din Libia au fost aduşi joi în România

De: Cancan 20/09/2013 | 11:19
Şase muncitori români din Libia au fost aduşi joi în România

Şase dintre muncitorii români aflaţi la muncă în Libia care aveau un conflict cu angajatorul libian care le reţinuse paşapoartele au fost aduşi în România joi, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

„Ieri şase din muncitorii români aflaţi la muncă în libia şi care aveau un conflict cu angajatorul libian, care le reţinuse paşapoartele, au ajuns în ţară. A fost nevoie de eforturi extrem de serioase ale centralei MAE şi ale ambasadei noastre la Tripoli pentru ca muncitorii români să revină în ţară”, a declarat Titus Corlăţean.

El a precizat că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă înainte să plece la muncă în străinătate oamenii s-ar informa ce condiţii de muncă şi de viaţă îi aşteaptă acolo şi dacă firmele la care vor să se angajeze au sau nu probleme.

În acest sens, ministrul de Externe a declarat că ministerul pe care îl conduce desfăşoară o campanie împotriva traficului de persoane.

Un grup de 14 muncitori români care au lucrat în Libia şi au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de ieşire din această ţară în urma demersurilor Ambasadei României la Tripoli, şase dintre aceştia urmând să ajungă joi în România, informa MAE, joi.

MAE informa, pe 1 septembrie 2013, că în faţa Ambasadei României la Tripoli s-a prezentat un grup format din aproximativ 35 de muncitori români, sosiţi în Libia prin intermediul firmei româneşti S.C. Interest Construct Euroart SRL, pentru a lucra în domeniul construcţiilor civile, în interesul societăţii libiene Rwafil Group. Acţiunea muncitorilor români, nemulţumiţi de relaţia cu angajatorul, era, potrivit MAE, o formă de protest faţă de situaţia în care se află şi de sensibilizare a autorităţilor libiene pentru a interveni în rezolvarea cazului.

„Ambasada României la Tripoli a întreprins următoarele demersuri: A vizitat în repetate rânduri cetăţenii români la complexul în care sunt cazaţi; A solicitat MAE libian, prin notă verbală, sprijinul autorităţilor competente pentru recuperarea paşapoartelor, aplicarea vizei de ieşire din Libia şi suportarea cheltuielilor de repatriere de către angajatorul libian; S-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne – Autoritatea Naţională pentru Paşapoarte şi Imigrări, Ministerul Muncii), cărora le-a prezentat situaţia muncitorilor români şi le-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea situaţiei; La data de 30.06.2013, a realizat o întâlnire cu patronul firmei libiene la sediul societăţii situat în acelaşi complex în care sunt cazaţi şi cetăţenii români”, informa MAE.

De asemenea, Ministerul preciza, la 1 septembrie, că Ambasada de la Tripoli menţine legătura telefonică cu directorul firmei de intermediere din România, care a promis că se va deplasa la Tripoli, pentru rezolvarea situaţiei împreună cu patronul libian, dar care nu şi-a onorat niciodată promisiunea.

„La data de 28.07.2013, reprezentantul Ambasadei a realizat o nouă vizită la complexul în care sunt cazaţi muncitorii români, însoţit de reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Imigrare (OIM) – filiala Libia. În aceeaşi zi (28.07.2013), a organizat o întrevedere la care au participat patronul societăţii libiene, reprezentanţii OIM, precum şi reprezentanţii Asociaţiei de Prietenie Libia – România. Angajatorul a invocat faptul că ar fi achitat în avans cheltuielile legate de eliberarea vizei de intrare în Libia, de transportul pe ruta România – Libia, pentru asigurările medicale şi că ar fi avansat sume în numerar pentru muncitorii români după sosirea acestora la Tripoli. Pe cale de consecinţă, patronul consideră că este prejudiciat dacă muncitorii români părăsesc Libia fără a-şi achita datoriile faţă de compania angajatoare. Pentru deblocarea situaţiei, reprezentantul ambasadei a propus patronului libian identificarea unei modalităţi concrete şi imediate de rezolvare a situaţie pentru ca muncitorii români care nu au datorii faţă de companie să poată părăsi teritoriul Libiei, iar celor datornici să li se deducă din remuneraţia pentru orele de muncă prestate sumele necesare pentru acoperirea creanţelor”, preciza MAE.

„În urma negocierilor, partea libiană a fost de acord cu această soluţie, agreată de toate părţile prezente la întâlnire; mai mult, această modalitate de stingere a conflictului fusese agreată şi de către majoritatea muncitorilor. Pentru rezolvarea situaţiei, Ambasada României la Tripoli a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă toate autorităţile libiene competente (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii), inclusiv internaţionale (reprezentanţa din Libia a Organizaţiei Internaţionale pentru Imigrări)”, se mai arăta în comunicat MAE remis la acea dată.

Ministerul preciza că Direcţia Relaţii Consulare din cadrul MAE român l-a convocat de trei ori la MAE pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucureşti, căruia i-a solicitat sprijinul pentru returnarea de urgenţă a paşapoartelor muncitorilor români reţinute de angajatorul libian.

„La sediul MAE, a fost convocat directorul firmei SC Interest Construct Euroart SRL, căruia i s-a solicitat facilitarea întoarcerii de urgenţă în România a muncitorilor români; A transmis Direcţiei Inspecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice sesizările cetăţenilor români; A sesizat Agenţia Naţională de Combatere a Traficului de Persoane, care a demarat investigaţiile necesare; Având în vedere faptul că cetăţenii români au plecat în străinătate fără contracte de muncă, a sesizat organele de urmărire penală, care a dispus deja măsurile specifice în astfel de cazuri; A fost convocat un grup interministerial de lucru cu participarea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Afacerilor Interne (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Agenţia Naţională de Combatere a Traficului de Persoane) şi a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (Inspecţia Muncii)”, informa MAE, pe 1 septembrie.

De asemenea, potrivit aceluiaşi comunicat, Direcţia Relaţii Consulare din cadrul MAE a transmis instrucţiuni Ambasadei României la Tripoli pentru contactarea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în vederea repatrierii cetăţenilor români care solicită acest demers.

„La data de 13.07.2013, doi muncitori români au reintrat în posesia documentelor de călătorie de la angajator şi s-au repatriat. Alţi doi muncitori romani, care nu aveau datorii fata de patron, au plecat spre Romania la data de 24.08.2013. Un alt muncitor a intrat in posesia paşaportului, a vizei de ieşire si a biletului de avion dar refuza sa se întoarcă in Romania pretextând ca are de recuperat bani de la patron. În pofida situaţiei în care se află muncitorii români în Libia, intermediarul român continuă să trimită alte persoane, în aceleaşi condiţii în Libia. La data de 13.07.2013, firma de intermediere din România a trimis în Libia încă 9 (nouă) muncitori. Trei dintre nou veniţi, având încă paşapoartele asupra lor, şi-au achiziţionat biletele de retur şi cu sprijinul Ambasadei au revenit în ţară. Cu sprijinul ambasadei ceilalţi sase muncitori şi-au găsit de lucru la alte companii libiene si au declinat oferta companiei Rawfil”, informa MAE.

De asemenea, „ca urmare a măsurilor descrise mai sus, a fost demarată procedura necesară pentru obţinerea vizelor de ieşire din Libia pentru 10 muncitori români care nu au datorii faţă de patronul libian”.

„Cele 10 paşapoarte cu vize de ieşire se află la Ministerul de Interne libian, Serviciul de Paşapoarte şi Imigrări, urmând a fi ridicate de patron pentru a fi înmânate persoanelor. Pentru ceilalţi muncitori români se vor face reeşalonări ale perioadei de muncă în contul datoriilor acumulate, urmând ca aceştia să părăsească Libia după stingerea creanţelor faţă de angajator”, informa MAE.

MAE preciza că Ambasada României la Tripoli nu a reţinut şi nu s-a aflat niciodată în posesia paşapoartelor muncitorilor români.

„Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura cu muncitorii români şi autorităţile locale, fiind pregătită să acorde în mod prioritar asistenţă consulara cetăţenilor români, în limita atribuţiilor ce îi revin. În prezent ambasada face demersuri pe lângă autorităţile libiene pentru a permite, în aceasta situaţie excepţională, părăsirea teritoriului libian de către muncitorii romani numai cu titluri de călătorie şi fără vize de ieşire. În măsura în care autorităţile vor accepta aceasta derogare de la prevederile legale interne, ambasada va coordona repatrierea muncitorilor romani. Ministerul Afacerilor Externe atrage din nou atenţia că astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate”, scria MAE.

banner

L.C

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet...
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Suma pe care să nu o scoți de la bancomat dacă vrei să nu te caute ANAF. Poți rămâne fără 70% din ea!
Suma pe care să nu o scoți de la bancomat dacă vrei să nu te...
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui...
Zeci de români care așteptau să plece de Revelion în Zanzibar au aflat că au dat mii de euro pe vacanțe care nu există
Zeci de români care așteptau să plece de Revelion în Zanzibar au aflat că au...
DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern
DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. Partidele au decis
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. Partidele au decis
Cât costă să aduci o mașină SH din Germania? Ce se schimbă după intrarea în Schengen
Cât costă să aduci o mașină SH din Germania? Ce se schimbă după intrarea în...
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cine a participat la marele eveniment
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cine a participat la...
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat:
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când...
Ce a spus Mihai Bendeac despre noua relație a lui CRBL? Comediantul a vorbit despre diferența de vârstă dintr-un cuplu. “Eu vreau să trăiesc după normele societății din care fac parte, nu-i așa?”
Ce a spus Mihai Bendeac despre noua relație a lui CRBL? Comediantul a vorbit despre...
Iulia Vântur l-a fotografiat pe Salman Khan cu copilul în brațe: „Cele mai frumoase daruri din lume”
Iulia Vântur l-a fotografiat pe Salman Khan cu copilul în brațe: „Cele mai frumoase daruri...
"Ţeapa" luată de o femeie după ce a plătit 400 de lei să rezerve un...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
Reduceri la Smart TV-uri la Dedeman: Top 3 oferte pe final de 2024. Prețuri de la 370 de Lei
Reduceri la Smart TV-uri la Dedeman: Top 3 oferte pe final de 2024. Prețuri de...
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Divorț secret în showbiz-ul românesc! Azi s-a aflat că artistul a depus actele la tribunal! Avea o familie superbă
Divorț secret în showbiz-ul românesc! Azi s-a aflat că artistul a depus actele la tribunal!...
Bugetarii nu vor mai avea liber în această zi, anul viitor. Care este calendarul zilelor libere din 2025
Bugetarii nu vor mai avea liber în această zi, anul viitor. Care este calendarul zilelor...
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Iubitul lui Bahmu, discuție cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus cei doi. ”L-am contrazis și i-am demonstrat că nu e corect ce mă punea să fac”
Iubitul lui Bahmu, discuție cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus cei doi. ”L-am contrazis și...
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul...
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați...
Salată cu ton și porumb. Prânzul ideal pentru perioada dietei
Salată cu ton și porumb. Prânzul ideal pentru perioada dietei
Îl recunoști? Substanțele INTERZISE l-au îmbătrânit ireversibil. Cum arată starul pop la 58 de ani
Îl recunoști? Substanțele INTERZISE l-au îmbătrânit ireversibil. Cum arată starul pop la 58 de ani
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță...
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce...
Alertă meteo de ultim moment! Polei pe drumurile din mai multe județe ale țării. Cum va evolua vremea în ultima săptămână din 2024
Alertă meteo de ultim moment! Polei pe drumurile din mai multe județe ale țării. Cum...
Desertul care îți aduce noroc dacă-l consumi de Revelion. Se spune că noul an va fi plin de succes financiar dacă îl ai pe masă
Desertul care îți aduce noroc dacă-l consumi de Revelion. Se spune că noul an va...
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Vica Blochina le critică dur pe femeile care acceptă să fie înșelate, după ce a fost amantă ani de zile: „Sunt femeile cârpe”
Vica Blochina le critică dur pe femeile care acceptă să fie înșelate, după ce a...
×